INNOVATION + SUSTAINABILITY

Passive energy savings are captured via a true north/south solar orientation and exaggerated roof overhangs on all sides. The northern façade (including the entry lobby) incorporates strategically located glazing that minimizes direct solar heat gain and glare prevalent in the subtropical climate. Views to the exterior campus are framed to capture views toward the preserved wooded area of grand oaks to the north that offers a place for gathering and passive recreation. The central upper roof is designed to support and shade the 30-foot (9m) (future) rock climbing wall outside the main entry and maximize future opportunities to incorporate photovoltaic panels for on-site renewable solar energy and associated research. Both the building and lap pool’s heating and cooling demand is met through a joint-use open-loop geothermal heat pump (GSHP) system.